לא פעם אנשים שואלים אותי מה צריך לעשות בשביל להצליח לאורך זמן בשוק ההון ? מאיפה להתחיל ? בערך לפני שלוש שנים כתבתי את הפוסט הבא http://www.follow-value.com/?p=63 שמסכם די יפה מה צריך לעשות בשביל להתמקצע מבחינת ידע בניתוח חברות, אבל זהו רק חלק קטן מהעבודה.
כנראה שבשלב הזה תשאלו את עצמכם, מה ? כל הספרים הללו ? הדו”חות ? ניתוח תעשיות ? הן רק חלק קטן מהעבודה ? אז התשובה היא ברורה – כן, הן רק חלק קטן מהעבודה.
במהלך השנים נוכחתי לדעת שהקושי העיקרי שעומד בפני המשקיע הוא הקושי הפסיכולוגי. הייתי מקצין ואומר שהצד המנטלי הוא כ 70% מההצלחה בהשקעות.
בספרו המצויין One Up on Wall Street, פיטר לינץ דיבר על כך שעוד לפני שמתחילים בכלל לנסות להבין מה זה דו”ח כספי, משקיע צריך לעמוד מול המראה ולשאול את עצמו את השאלות הפשוטות: האם אני מוכן לאבד 30% מכספי החסכונות של משפחתי תוך זמן קצר ? האם אני מוכן לאבד 50% ? האם גם לאחר שהתיק שלי ירד ב 50%, אני עדיין אמשיך לישון בשקט ולתפקד כרגיל בחיי היום יום וארצה להמשיך להשקיע ?
אני אישית חושב שהמבחן שפיטר לינץ מציב בפני הקוראים הוא מבחן קל. רוב הקוראים של הספר נמצאים בשלבים ההתחלתיים של צבירת ההון לכן גם אם ההון שלהם יצטמק בכ 50 אחוז, מבחינה אבסולוטית מדובר במספרים לא גבוהים (בדרך כלל). לכן באופן יחסי קל מאוד לענות בחיוב על השאלה הזו. אבל המבחן האמיתי הוא מה קורה אם אותו משקיע היה מוצלח מאוד לאורך עשור, צבר הון של כמה מיליונים או כמה עשרות מיליונים ואז תוך כמה חודשים תיק ההשקעות שלו נחתך בשליש ? או בחצי ?לפי דעתי, המשקיעים צריכים להכין את עצמם באופן מנטלי לסיטואציה הזו לאורך הדרך ולהיות מוכנים אליה. ישנן כמה דרכים שלפי דעתי מאוד עוזרות להתמודד עם הסיטואציה, ואני אספר על הדרכים הללו בפוסט נוסף בהמשך.
לאחר שהמשקיע החליט שהוא לא שונא סיכון הוא צריך להחליט האם הוא מתאמץ ונהפך למשקיע אקטיבי או לחלופין מאמץ את הגישה הפסיבית של להשקיע במדדים.
מי שבוחר ללכת להיות משקיע אקטיבי צריך להכין את עצמו למספר דברים:
אתם תתקלו בתגובות כמו – אף אחד לא מצליח להכות את המדדים לאורך זמן, השוק יעיל, אי אפשר להרוויח בשוק ההון…צריך ללמוד להתעלם מהתגובות הללו ולהאמין בדרך שלכם. חשוב מאוד לזכור שיהיו שנים שתכו את השוק בענק ואז תהיו גאונים בפני הסובבים אתכם ויהיו שנים שתפגרו בגדול אחרי השוק ואז תקבלו תגובות כמו “..נו אתה רואה , אמרנו לך…”
להיות מוכנים להשקיע עבודה רבה ולהיכשל. עוד בימי העליזים בתור סטודנט לתואר ראשון בהנדסת חשמל בטכניון, למדתי שגם אם משקיעים שעות למידה רבות במהלך השנה, עושים את כל השיעורים ולומדים טוב למבחן עדיין אפשר להיכשל במבחן הסופי. גם בהשקעות אף אחד לא מבטיח לכם שאם תעשו את האנליזה ותקראו את כל הדו”חות – בסוף התזה תתממש ותרוויחו על ההשקעה שעשיתם. גם פיטר לינץ באחד מספריו מדבר על כך שעל כל 5 חברות תהיה חברה אחת שתרד לכם בחדות על אף שחקרתם אותה לעומק. מה שכן אני מבטיח לכם שבמהלך השנים אתם תשפרו פלאים את יכולת הניטור שלכם.
ללמוד לפעול תחת חוסר ודעות –אחד הדברים החשובים הוא לדעת לנצל את עיוותי השוק לטובתכם. לפעמים המניות יורדות הרבה גם בלי שמשהו מהותי קרה בעסק (זוכרים את Vsec לפני שנה רולס רויס מלפני חצי שנה). במקרים כאלו, המשקיע חייב לנצל ירידות אלו. תמיד כאשר ישנה ירידה חדה במחיר המניה בלי פרסום הודעה מיוחדת או דו”ח, המחשבה הראשונה שעוברת לנו במוח משהו קריטי קרה בעסקי החברה, אנו היחידים שלא מבינים מה קורה, שיש מידע פנים , שעובדים עלינו. משקיע מנוסה צריך ללמוד לנטרל את התחושות הללו ויתרה מכך לפעול על אף התחושות הללו, להגדיל את הפוזיציה באם שום אירוע מהותי לא התרחש, ובטח שלא למכור את האחזקה אם לא התפרסמה הודעה שמבשרת על שינוי כלשהוא. בדרך כלל לירידות החדות במחירי המניה מתווספות ספקולוציות בבלוגים וברשתות החברתיות כמו טוויטר פיינסי למשל, שמסבירות את הירידה בדרכים יצירתיות וגם נותנות מחיר יעד שנמוך בעשרות אחוזים מהמחיר בשוק (אפשר לקרוא על ההשקעה שלי בזמנו בחברת Ebix בזמן מתקפת שורטיסטים על החברה)
http://www.follow-value.com/?p=200. צריך לקחת את הספקולציות בפרופורציה הנכונה ולנסות להכיר את העסקים שאנו מחזיקים כמה שיותר לעומק.
בשנים האחרונות, בין היתר בגלל העליה החדה בפעילות האלגו טרידינג בשווקים, התנודתיות בשווקים גברה וכנראה שאף תמשיך ללוות אותנו גם בעתיד הנראה לעין. מכיוון שאי אפשר לשלוט בה, צריך ללמוד לחיות איתה ולנצל אותה לטובתנו.
להיות סבלניים –אחד הדברים הקשים הוא להישאר סבלניים לאורך זמן. ולפעמים נידרש להמתין מספר רבעוניים\שנים גם אם התזה לא עובדת באופן מיידי. לפעמים זה יכול להיות מתסכל מאוד לראות את מדדי השוק עולים בעשרות אחוזים ואילו החברות שהשקענו בהן תקועות במקרה הטוב, ובמקרה הרע הן אפילו יורדות. לדוגמה, בעבר השקעתי בחברת STC כאשר אחד המרכיבים של התזה היה צמצום ההפרשה לחובות מסופקים מסך ההכנסות. במשך 6-7 רבעונים המספרים לא זזו ואני זוכר שזה היה מתסכל במיוחד שכן זו הייתה פוזיציה די גדולה אצלי בתיק ובאותו הזמן כל המדדים לא הפסיקו לעלות. לאחר המתנה ארוכה, החברה הוציאה דוח מדהים והמניה עלתה 200% אחוז בחודשים בודדים. צריך להבין שהעליה במחיר המניה היא לא לינארית ואנו יכולים לראות מניה שלא זזה במשך מספר שנים עולה עשרות/מאות אחוזים במספר חודשים.
כתבנה יפה מאוד
הכל נכון וצריך גם לזכור ליהנות מהדרך ולשאוב ממנסה סיפוק
מתאר יפה את תלאותיו של משקיע הערך.
לגמרי,
אני קורא עכשיו את הספר של גיא שפיר (חינוכו של משקיע) וחייב להמליץ עליו. באחד הפרקים הוא מתאר מה עבר עליו מבחינה פסיכולוגית כאשר הוא מחק למשקיעים 60 מיליון דולר בכמה חודשים.
לא משנה כמה אתה טוב בהשקעות הקושי האמיתי הוא פסיכלוגי.