Yearly Archives: 2017

האם נכון להחזיק מזומנים בתיק ההשקעות בתקופה זו או בכלל?

נכתב על ידי דני שוורץ

במהלך ההתנהלות היומיומית שלי אני עובר על בלוגים ומכתבים תקופתיים של קרנות גידור, מה שמשותף לחלק ניכר מהבלוגרים, זה שיש המון כתבות על מטבעות מבוזרים ועל האם שוק המניות יקר או לא, מצד שני אני נתקל במכתבים תקופתיים של קרנות גידור כאלו ואחרות שמחזיקים מזומנים ברמה מאוד גבוהה. מי שעוקב אחרי מכתבי קרן קפלר יודע שגם הקרן שמרק ואני מנהלים יושבת תקופה ארוכה מאוד על שיעור מזומנים גבוהה.

במהלך חלק משיחותיי עם משקיעים מהעולם, אמר לי משקיע הולנדי: ” מזומן בתיק ההשקעות לא מביא ילדים”  והאמת באופן כללי אני די מסכים אתו אך בהסתייגות מסוימת.

מאחר ויש חכמים ממני ומנוסים ממני בשוק ההון אני לא אכנס לעוד הסבר על רמת המחירים בשוק ההון, ובטח שלא אכתוב על מטבעות מבוזרים שרמת ההבנה והידע שלי בהם זהה בדיוק לידע שיש לי בגידול חסה מסולסלת.

באופן אישי לדעתי שוק ההון בתקופה זו רחוק מלהיות זול והשאלה הנכונה האם השוק יקר או יקר מאוד, באופן אישי אני מאמין שהשוק יקר מאוד אך יחד אם זאת אני מאמין שלאורך הטווח הבינוני הוא יהיה יקר יותר/ לא שזה מחייב שמחר בבוקר לא נראה גל ירידות, אלא שבתקופה של השנים הקרובות, שוק ההון ישבור שיאים נוספים לדעתי. נאלץ לשוב ולבדוק רשומה זו בעוד מספר שנים.

מאחר וזו דעתי, מתבקשות השאלות הבאות:

  1. למה אני מחזיק מזומנים כשאני סבור שיהיו עליות נוספות?
  2. מה לדעתי יוביל את השוק לעליות נוספות?

על השאלה הראשונה ממש קל לי לענות, בניגוד לכל מיני גופים שמחויבים להחזיק על פי תקנון ההשקעה שלהם 100% מהכסף מושקע, אני וגם קרן קפלר משוחררים ממחויבות זאת. בנוסף אני לא נוהג לקנות חברות שעל ידי כל מיני הסברי צמיחה ומודלים מרשימים אנליסטים מצליחים להצדיק בעבורם מכפילים הזויים. חברות שכאלו בדרך כלל עוסקות בנישות טכנולוגיות חדשניות או מודלים עסקיים מורכבים שאני לא ממש בקיא בהן. אני אוהב להשקיע בחברות זולות ופשוטות ואם אין בנמצא שכאלו אז אני פשוט לא משקיע. לצערי הרב בתקופה האחרונה אין שפע של חברות פשוטות וזולות, יתרה מזאת מי שעוקב אחר ההערות בבלוג ראה שחלק מהתזות שלי הבשילו לאחרונה ומומשו למזומן, וזו הסיבה ליתרת המזומן הגבוה בתיק. על מנת לענות על הכותרת, אין באסטרטגיה שאני מנהל שיקול לאחוז המזומן שאני מחזיק. מצד אחד כאשר אמצע חברה שעונה להגדרות שלי אני אקנה, ומצד שני  לעולם לא אתפשר על טיב ההשקעה רק בשביל לא להחזיק יתרות מזומן.

לגבי השאלה השנייה, אמנם יש לי כדור בדולח אבל הוא מקולקל,  ואני ממש לא יודע מה צופן לנו העתיד. יתרה מזאת התשובה מורכבת ממספר רב של פרמטרים, חלקם בתחום המקרו וחלקם בתחום הדמוגרפיה, ואני ממש לא מומחה גדול בתחומים אלו, יחד עם זאת אני אתמקד בזווית בודדת,  לכל חברה יש שותף עסקי דומיננטי, קוראים לו המדינה, המדינה גובה מכל חברה מיסים, ככל ששיעור המס במדינה מסוימת קטן כך הסביבה העסקית הופכת לנוחה יותר לעסקים מה שמאפשר לחברות להגדיל את הרווחיות שלהן. בשנים האחרונות ישנה מגמה עולמית של הורדת שיעורי המס, ניתן לראות את זה בגרף הבא :

Untitled

 

ניקח את אנגליה כדוגמא למדינה שהורידה את שיעור המס שלה מ 30% בשנת 2008 ל 19% בשנת 2017 ובמקביל התל”ג שלה עלה בכ 10% באותה התקופה, ולפי ההצהרות היוצאות מבית הנבחרים באנגליה, בעקבות הברקזיט ישנה כוונה להמשיך ולהוריד את רמת מיסוי החברות באנגליה על מנת לחזק את הכלכלה האנגלית.                          

גם גרמניה הורידה את רמת מס החברות מ 38.6% בשנת 2007 לרמה של 29.7% בשנת 2015 וגם במדינה זו התל”ג עלה בתקופה הנ”ל.

גם ספרד מוכת האבטלה החלה ב2015 תהליך של הורדת המס משיעור של 30% ל 25% היום ובמקביל התל”ג שלהם עלה בכ 3%  לאחר סטגנציה של מספר שנים.

בבחירות האחרונות בארה”ב הבטיח דונלד טרמפ לבוחרים שלו הורדת מיסים, אם בהתחלה זה היה נראה כעוד הבטחה של פוליטיקאי ללא כוונה אמתית ליישם אותה, היום זה נראה ומרגיש כהבטחה שבהחלט יש כוונה להשלים. עכשיו כבר לא מדובר בעוד מדינה איזוטרית, מדובר בכלכלה הגדולה בעולם. אין לי מושג אם רפורמה זו תושלם ואיזה אפקט היא תייצר, מה שדי ברור שכל עוד אנו נמצאים בתקופה של הורדת מיסוי עולמית רווחיות החברות והסביבה העסקית שלהם תשתפר.

כמובן שאי אפשר לסיים את הרשומה הזאת בלי מבט על ישראל, אז גם בישראל ישנו תהליך של הורדת מס החברות, אם ב 2003 שיעור המס בארץ עמד על 36%, היום זה כבר עומד על 24%, בהנחה והממשלה בארץ תמשיך בישום החלטתה מדצמבר 2016  שיעור המס בארץ ירד ל 23% מינואר 2018,  וביחס לעולם אנו נמצאים קצת מעל לחציון ומתחת לממצע העולמי שעומד על כ 24%.

בלינק מטה ניתן למצוא את התפתחות שיעורי מס החברות במדינות השונות בעולם.

https://home.kpmg.com/xx/en/home/services/tax/tax-tools-and-resources/tax-rates-online/corporate-tax-rates-table.html

גילוי נאות

כותב הפוסט, דני שוורץ ואו קרן קפלר עשויים להחזיק במניות של חלקן או כלל החברות אשר צוינו בפוסט. אין לראות ברשומה זו כהמלצה לרכישת מניות אלו. כותב הפוסט עשוי לרכוש ו/או למכור את המניות הנ”ל ללא התראה.

חשוב להדגיש אני לא יועץ השקעות וגם לא רוצה להיות יועץיש סיכוי סביר שאני טועה בניתוחים שלי ואין לראות בשמות של החברות שמוצגות בבלוג המלצה כלשהי.

 

עדכון על Retail Holdings N.V

Picture Danyלאחרונה הייתי בטיול משפחתי באזור היער השחור בגרמניה עם טעימות קלות מחבל אלזס שבצרפת.

בדרך כלל אני נוהג לקחת איתי את המחשב הנייד לטיולים לכל צורך שיצוץ, למרות שלשמחתי אני יכול לצאת לחופשה שקטה ולהתנתק הרי יש לי שותף  שממלא את מקומי ולכן לרוב אני לא פותח כלל את המחשב, הפעם המחשב עבד קשה הוא שירת בעיקר את ילדי הקטן, כשחזרנו לצימר בערבים לצפיית סרטים. באחד הערבים שמתי לב שיש לי הרבה מיילים  על Retail Holdings, בדרך כלל על חברות מהסוג הזה לא מופיעות כתבות בעיתונות ובוודאי שלא בכמות שכזאת, ולכן לא יכולתי להתעלם והייתי חייב להציץ.

בתחילת השנה כתבתי על החברה הנ”ל ובסעיף  “קטליזטורים להצפת ערך” כתבתי :  ” הנהלת Retail Holding  מקפידה לרשום כמעט בכל דוח את כוונתה להגדיל את הערך לבעלי המניות, למכור את מניותיה ב Sewko,  ואת הכסף לחלק לבעלי המניות. וכל זה כאשר המניה נסחרת מתחת ל NAV  כבר תקופה ארוכה, אז נשאלות השאלות האם ההצהרות האלו אמתיות ?”

אז התשובה היא בהחלט כן, לחברה היו בזמנו שלושה נכסים : סניגר באנגלדש, סינגר סרילנקה, וסינגר הודו.

במייל הראשון שפתחתי מצאתי את הכתבה הזו שמדברת על מכירת 61.73% מהאחזקה בסינגר סרילנקה לאחד האנשים העשירים בסרילנקה,  וכמובן אני מיד מתחיל לחשב מה החלק של  Retail Holdings בסיפור הזה,  וכמה כסף זה למניה.

אמנם הכתבה שלמעלה עונה על החלק הראשון  בקאטליזטור לגבי מה שההנהלה מתכננת לעשות עם האחזקות שלה, אבל מעבר לקפיצה הנוספת במנייה איך המכירה הזאת משלימה את החלק השני בקאטליזטור, שמדבר על לחלק את הכסף לבעלי המניות?   ואז באה הכתבה הזו . אמנם לאורך תקופת ההחזקה כבר קיבלתי דיבידנדים בחברה הזאת, אך בהחלט שהדיבידנד הזה הינו הוכחה מלאה להוצאה אל הפועל של מה שההנהלה כתבה ועדיין כותבת בדוחות שלה.

בהחלט תענוג גדול ליהנות מהרווח שהחזקה זאת הניבה לי אך הסיפוק הגדול יותר הוא לראות איך רעיון ההשקעה שלך עובד.

נ.ב.

התמונה צולמה באזור הדרומי ליער השחור הרווי באין סוף של כרמים וכמובן הינו חבל ארץ של יצור יין

גילוי נאות

כותב הפוסט, דני שוורץ ואו קרן קפלר עשויים להחזיק במניות של חלקן או כלל החברות אשר צוינו בפוסט. אין לראות ברשומה זו כהמלצה לרכישת מניות אלו. כותב הפוסט עשוי לרכוש ו/או למכור את המניות הנ”ל ללא התראה.

חשוב להדגיש אני לא יועץ השקעות וגם לא רוצה להיות יועץיש סיכוי סביר שאני טועה בניתוחים שלי ואין לראות בשמות של החברות שמוצגות בבלוג המלצה כלשהי.

תגמולי מנכ”לים ואחריות אישית

לא מזמן נתקלתי בשני מקרים מעניינים בחברות אנגליות. אחד בחברה שעוסקת בתחום הconstruction ומתן שירותים והשני בחברה מתחום ההלוואות למגוון תחומים. המקרה שנוצר שם היה מאוד מעניין ולכן החלטתי לשתף את הקוראים בבלוג, שכן לפי דעתי אפשר ללמוד המון מהמקרים הללו הרבה. ניתוח המקרים הללו לפי דעתי הרבה יותר טוב מכל case study בבית ספר למנהל עסקים (לפחות יותר מבזה בו למדתי).

כאשר הסתכלתי על החברה מתחום הconstruction, גיליתי שלחברה היסטוריה די ארוכה של רווחיות סבירה וצמיחה בהכנסות. אבל מה, כנראה שלמנכ”ל החברה לא הספיקה הצמיחה העקבית והאיטית והוא החליט לקחת סיכון ולהיכנס לתחום חדש בלי ידע וניסיון בתחום רווי ההשקעות.  אין לי בעיה עם מנהלים וחברות שלוקחים סיכון מחושב שכן לרוב בלי סיכון אין סיכוי, אבל לפי דעתי  המקרה פה היה שונה בתכלית. היה פה מקרה אסימטרי מובהק של סיכון אדיר במקרה של כישלון  וסיכוי לרווח קטן במקרה שהכל יעבוד חלק. אם החברה הייתה שייכת למנכ”ל או למשפחה שלו אני לא מאמין שהוא היה לוקח החלטה ללכת על הפרויקטים הללו.

למשל בקרן קפלר אנו חושבים המון פעמים לפני שמחליטים לבצע השקעה לא רק על סיכוי הצלחה אלא גם בוחנים מה יקרה במקרה של כישלון או כמו שצ’רלי מנגר אומר Invert always Invert. הסיבה לזה חוץ מהאחריות לגורל הכספי של השותפים שלנו הוא שהשקענו חלק גדול מההון העצמי שלנו לצד השותפים בקרן. ההצלחה שלהם היא ההצלחה שלנו ולהיפך.

אבל כאשר צורת התגמול ובונוס השנתי של המנהלים קשורים להגדלת הרווח למניה בכל מחיר לטווח הקצר, ללא נשיאה אישית בגורם הסיכון הדבר עלול לגרום לאסון בטווח הארוך. הרי גם במקרה של כישלון טוטאלי המנכ”ל יסיים את תפקידו בחברה עם מצנח זהב וימצא מקום אחר.

אז מה קרה לחברה לאורך הדרך אתם שואלים?

כמובן שבטווח הזמן הקצר הדבר עבד מצוין, שכן ההכנסות מפרויקטים חדשים זורמות כצפוי, ובשלבים הראשונים אפשר כמובן לשלוט בהוצאות וכך במהלך כמה שנים הרווח גדל. אחרי שנתיים בערך החברה פתאום מתקשה לסיים את הפרויקטים בזמן. המנהלים מבינים שרווח כבר לא יראו מהפרויקטים האלו ומחליטים לצאת מהתחום. אבל פה נצורה הבעיה, הרי הם כבר קיבלו כסף, ויש הסכמים חתומים וצריך לסיים את העבודה. ואז באיזשהו שלב מבינים שנדרשות השקעות אדירות להשלמת הפרויקטים. המנכ״ל מחליט לעזוב אחרי שהשאיר אחריו אדמה חרוכה לקח בונוסים שמנים במהלך כמה שנים ולעבור לאתגר הבא.

מה שעוד יותר מצחיק זה שבשיחת האנליסטים האחרונה שלו בחברה, כל אנשי שוק ההון עמדו ומחאו כפיים וציינו איזה בחור ישר הוא היה במהלך כל שנותיו בחברה. הבן אדם מחק שווי אדיר לבעלי המניות, לקוחותיהם של אנשי שוק ההון, ואנשי שוק ההון עומדים ומוחאים לו כפיים. אני חייב לציין שהיה מדובר במחזה די סוריאליסטי שמזמן לא נתקלתי בו.

הרי אם היו באים למנכ”ל הזה ואומרים לו שבמידה והפרויקטים החדשים יכשלו, הוא יאלץ להחזיר את הבונוס והמניות שקיבל, האם הוא לא היה חושב פעמיים האם להיכנס להרפתקה הזו? ודאי שהיה חושב פעמיים (ואולי גם שלוש) לפני כן.

מקרה דומה נוסף שנתקלתי בו לא מזמן, היה בחברת Provident Financial (PFG) חברה שנותנת הלוואות במגוון תחומים. החברה עבדה די טוב במהלך השנים אבל אז החליט מנכ”ל החברה שהרווחיות שהוא משיג כרגע לא מספקת. הוא החליט לשנות את המבנה התפעולי של החברה לפטר חלק מסוכני מכירות שטח, וחלק מהסוכנים שנותרו הוא העביר למשרה חלקית על מנת לייעל את תהליך העבודה. בסוף, התוצאה הייתה הפוכה. הסוכנים הממורמרים עבדו בפחות מרץ (מי אוהב שמקצצים לו את השכר) והגביה ירדה בחדות. התהליכים האוטומטיים שהמנכ”ל דיבר עליהם ארוכות נכשלו, וכך ירדו הכנסות החברה בחדות והביאו לצניחה חדה במחיר המניה ולעזיבת המנכ”ל. כמובן שהמנכ”ל עזב בתנאים שהשאירו בידיו את הבונוסים השמנים שהוא קיבל במהלך השנים שלו בחברה.

המשותף לחברות הללו בדרך כלל הוא העדר בעל בית חזק. לא איזו קרן השקעות שתקים קול צעקה כזה או אחר, אלא בעל הבית שיהיה אכפת לו. שהוא או משפחתו הקימו את העסק והוא לא יתן לאף מנכ”ל מזדמן את הלגיטימציה להרוס את העסק על ידי לקיחת סיכונים שעלולים להרוס אותו.

שנה טובה לכל קוראי הבלוג ובני משפחותיהם

 

חזרה לחיים

בחודשיים האחרונים לא התפניתי לכתוב בגלל עיסוקים רבים וגידול שני ילדים שזו משרה נוספת לכל דבר ועניין. אפשר להכריז רשמית שפשוט הזנחתי את הבלוג.

בתקופה הזו קרו הרבה דברים מעניינים ואנסה לסקור אותם בפוסט זה.

האם ירידה חדה במחיר המניה מצדיקה קניה?

בתחילת אוגוסט קיבלתי זימזום התראה בטלפון שמניית פוינטר נופלת ב10 אחוזים. עד שהתפניתי להגיע למחשב ולראות  במה מדובר הנפילה הגיעה עד כדי 16% . חשבתי לתומי שדבר מה מעניין התרחש בחברה וכך מצאתי את עצמי סוקר את הsec ,אתרי חדשות למיניהם, twitter fnance, ועוד מקורות בלי למצוא הסבר סביר. גם אחרי הרבה שנים בשוק ההון הדבר הראשון שעולה בראש הוא שמישהוא יודע משהו שאני לא, הרי פוינטר צריכה הייתה לדווח את דוח רבעון שני ואולי המידע דלף?

מה שאני עושה בדרך כלל במצבים אלו על אף הבאסה מירידה חדה במחיר המניה, פשוט מנסה לנתח את עובדות בצורה קרה ולהתנתק מהמסך. אם קרה משהו מהותי אין מצב שאין דיווח, לחברה אין לקוחות משמעותיים ולכן אין פה איזו סכנה עסקית…

אחרי שמסדרים את העובדות ורושמים אותם מחליטים מה עושים. לצורך הימנעות מפעולות פזיזות הכנתי check list שאני מחוייב למלא אותו בכל קניה ומכירה.

פוינטר פרסמה דוח רבעוני חזק שבועיים לאחר האירוע וכך אנשים שקנו בנפילות יכלו להרוויח  30-40% מחוסר יעילות של השוק, שכן הייתה סבירות מאוד גבוהה לדוח טוב.

אז מה אפשר ללמוד מהמקרה -> הרבה פעמים מניות נופלות בלי סיבה. קרן גדולה יוצאת  מהמניה, משקיע גדול רוצה להיפגש עם הכסף ועוד אין ספור סיבות. מניסיון עבר נדיר שמידע משמעותי זולג וגורם לירידה חדה במחיר המניה לפני פרסום ההודעה.

אם מדברים על מניות שנפלו חזק בתקופה האחרונה אי אפשר שלא לדבר על טבע.

בערך לפני שנתיים וחצי נפגשתי לארוחת צהריים עם מנהל קרן גידור ישראלי לא מוכר כל כך לקהל משקיעי הערך אבל בחור סופר מוכשר שלמד בארהייב ועבד שם הרבה שנים בתור אנליסט. דיברנו על כמה רעיונות השקעה ואז הוא זרק את הפצצה: עשינו שורט על טבע. את הגיחוך שלי אפשר היה כנראה לראות מיד שכן הבחור מולי זז קצת בחוסר נוחות מהזלזול אבל עדיין בזמנו זה נראה לי רעיון אחד המופרכים ששמעתי. שורט על טבע? למה?

כמובן שאחרי שעברתי את שלב ההלם הוא הסביר לי בצורה מדוקדקת את התזה שמאחורי הרעיון .הבנתי שיש שם כנראה בשר אבל עדיין ממש לא התחברתי. בפרספקטיבה של שנתיים אחרי, מגיע להם כל הכבוד שזיהו את כל נקודות החולשה בזמן.

גם אחרי שנפלה בחדות אני אישית לא יודע להחליט בנקודת זמן זו האם החברה אטרקטיבית להשקעה או לא. מה בכלל הרווחיות המייצגת של החברה? האם יהיה דילול באיזה מחיר ועוד נקודות נוספות שצריך לחשוב עליהם לפני שנכנסים להשקעה

הרבה מאוד אנשים התקשרו אלי להתייעץ לגבי טבע. חלקם השקיעו אחרי המלצה של יועץ השקעות, חלקם קנו אחרי הירידה לאזור ה30 שכן זו חברה בטוחה, אחרים קנו אחרי הדוח בשביל הריבאונד (ריבאונד זה לא בכדורסל?)

אני לא הצלחתי להבין איך חברה שיש לה חוב מפלצתי ושחיקה ברווחיות היא חברה בטוחה אבל ניחא.

לא מזמן שמעתי ראיון עם עם יו”ר ועד העובדים של טבע שאמר שהחברה רווחית ואין מה לפטר עובדים. אני לא יודע האם הבחור סתם חסר השכלה פיננסית בסיסית או פופוליסט אבל ראוי להזכיר לבחור שיש דבר כזה אמות מידע פיננסיות ואם החברה לא עומדת בהן לבנקים יש הזכות לדרוש פרעון החוב בצורה מיידית

יש עוד המון על מה לכתוב, כמו מה שקורה בפיאט (אולי כבר ישנו את השם לJeep) הביקור שלי בחברת סומוטו וניסיון ביקור בעוד חברה מעניינת שעדיין לא יכול לחשוף את שמה אבל נשאיר את הקוראים עם טעם של עוד לפוסט הבא.

 

כוכב נופל

למי שלא עוקב אחרי משקיעי ערך ישראלים בטוויטר אז חודש אחרון היה בסימן אלטיסורס. החלטתי לשתף את קוראי הבלוג איך השקעה שעמדה לסדר תשואה חלומית למשקיעים נפלה ביותר מ 50% אחוז תוך כמה ימים וניפצה את החלומות וכל זה תוך משחק מלוכלך והתרחשויות יוצאות דופן שטרם נתקלתי בהם.

אבל כמו בכל סיפור טוב נתחיל מהתחלה.

על אלטיסורס (ASPS) כתבתי פה בערך לפני שנתיים. האמת היא  שבזמנו ההשקעה נראתה לי מסובכת מדי (אולי הייתי חכם יותר בצעירותי) והחלטתי אז לצאת מההשקעה בהפסד. אז מה השתנה ?

המשכתי לעקוב אחרי הסיפור וקראתי במשך שנתיים לא מעט כתבות בעד ונגד אוקוון, אלטיסורס ומה שביניהם. מה שמשך אותי בסיפור זה שכל הרגולטורים והמבקרים החיצוניים שביקרו את אוקוון במהלך השנים הללו לא מצאו פגם משמעותי בפעילות החברה. בנוסף החברה הגיעה להסדר עם הרגולטור הכללי (CFPB) מיחזרה חוב בתנאים נוחים וגם המניה עלתה לא מעט. מה שעניין אותי עוד יותר בסיפור, שעל אף השיפור הרגולטורי לכאורה במצבה של אוקוון מניית אלטיסורס (חברה שאוקוון הלקוח העיקרי שלה )נשארה באותה רמה שמכרתי אותה (סביב 25 דולר) במהלך השנתיים האחרונות על אף ירידה משמעותית מאוד ברמות החוב של החברה וצמיחה חדה בהכנסות שלא מאוקוון.

אחרי שאוקוון הגיעה להסדר עם הרגולטור בקליפורניה והיה נראה שגם ההסדר עם הרגולטור בניו יורק מתקרב, החלטתי לבנות פוזיציה בחברת אלטיסורס במחיר ממוצע של 24$. החברה אמורה להרוויח סביב ה5$ תזרים חופשי במהלך שנתיים הקרובות אז המחיר נראה לי נמוך על אף הסיכונים הרגורלטוריים. ההיגיון שלי אמר שאני לא מאמין שאוקוון תעלם בשנים הקרובות וכך אלטיסורס תוכל להרוויח מספיק כדי להחזיר את החוב בשנים הללו, תוך כדי שהחברה מחפשת לעצמה לקוחות חדשים ומשקיעה במוצרים חדשים, ואם אוקוון תחזור לצמוח אז האפסייד די עצום.

הייתי יכול לפרט עוד על הסיבה שתמכה בקניה כמו BuyBacks, הנהלה שקונה הרבה מאוד מניות, בעלי עניין משפיעים… אבל כל זה יגרע מהסיפור שהתרחש במהלך שבועות האחרונים.

משיח ושמו – שורט סקוויז

כאשר קניתי את המניות הערכתי שייקח כמה שנים עד שנראה פירות מההשקעה שבמהלכן כנראה יהיו לא מעט מערבולות וכך הגבלתי מראש את גודל הפוזיציה לאחוזים בודדים.

אבל פתאום הסיפור קיבל תפנית. עלות השורט על המניה התחילה לזנק ומניה נכנסה לרשימת    ה sho . הרשימה הזו אומרת שיש הרבה שמוכרים בחסר את מניות החברה בלי להשאיל את המניות וצריכים תוך פרק זמן מוגדר למצוא מהיכן להשאיל מניות. מה שעניין עוד יותר בסיפור, שמשקיעים גדולים בחברה החליטו (כנראה תוך כדי תיאום) למשוך את המניות שהברוקרים שלהם השאילו. בגלל שכמות השורט הייתה יותר גדולה מהפלואט הפנוי, נוצר לחץ כלפי מעלה במניה תוך כדי שעלות השורט לא יורדת ומגיעה לרמה של 150% בשנה.

מה שהוסיף שמן למדורה היה כתבות בלא מעט מקומות על שורט סקוייז מתקרב ועד כמה המצב נפיץ אפילו יותר ממה שהיה בפולקסווגן בזמנו.

מניות החברה עלו ב80% תוך חודש לאחר שהסיפור על הסקוויז יצא החוצה והגיעו לרמות של 45-47 דולר בלי שעלות השורט ירדה.

לשמחתי מה שהדליק אצלי נורות אזהרה וגרם לי להתחיל לדלל את האחזקה היא  העובדה שעל אף העלות השורט הגבוהה והעליה החדה במחיר המניה מחזורי מסחר לא היו גבוהים במיוחד. מה שאמר שכנראה השורטיסטים לא נכנסו לפניקה היסטרית ולא מיהרו להתכסות בכל מחיר. שאלתי את עצמי בכל פעם –למה? מה הם יודעים?

על בסיס כל חישובי המניות שעשיתי לא ראיתי מצב שהשורטיסטים מצליחים לסגור את הפוזיציות שלהם בלי לעלות את מחיר המניה לרמות מטורפות אלה אם כן..

הנפילה

הקולמינציה הגיעה משום מקום והייתה יכולה לתפוס מקום של כבוד בסדרת Billionaries . באמצע יום מסחר בלי שום הודעה מוקדמת לאוקוון, יצא סוכנות הCFPB בהתקפה מתוזמנת ביחד עם 20 רגולטורים מחוזיים וביקשו מאוקוון לעשות בקרה חיצונית על כל תיק  שהחברה מטפלת בו. הם האשימו את החברה בדברים נוספים אבל זה באמת פחות מעניין.

מייד כשראיתי את ההודעה הבנתי איזה מרחץ דמים הולך להיות במניות החברה, בלי קשר למה שכתוב להודעה ולמשמעות שלה והתחלתי למכור את המניות שנשארו לי במחירים של 28-35 דולר או אחרי נפילה די רצינית על החלק שנשאר לי מהאחזקה.

סיכום

על אף שהרווחתי לא רע מהשורט סקוויז ומההשקעה באלטיסורס עדיין יצאתי בהרגשת תבוסה. אני חושב שההרגשה נובעת מחוסר הרציונליות של ההודעה מצד הרגולטור. הרי אוקוון עבדו שנתיים תחת פיקוח צמוד, בדקו אותם אין סוף וועדות שלא מצאו חריגות משמעותיות ולחלק שכן מצאו הם הגיעו להסדר.

בגלל חוסר רציוינליות של המקרה אני חושב שיש הסבר אלטרנטיבי מלוכלך וגם נכון הרבה יותר. קרנות גידור שורטיסטיות שכרו לוביסטים שהלכו ופמפמו לרגולטור שאסור לתת לאוקוון לחזור לרכוש שוב זכויות לשירות משכנתאות. מתוך נראות של דאגה לציבור הם העמיסו שורטים על אוקוון ואלטיסורס אבל לא לקחו בחשבון את האפשרות של השורט סקוויז. בגלל הלחץ שהצטבר עליהם והמרג’ין קולים שהם התחילו לקבל מהברוקרים הם התחילו ללחוץ על הרגולטור להוציא את ההודעה באופן מיידי. לא יכול להיות שהודעה כזאת יוצאת באמצע יום מסחר בלי הודעה לחברות ובלי תגובה מצידן וכל זה קורה יום לפני פקיעה מסיבית של אופציות.

דיברתי על המקרה עם Deer Park בעל עניין באלטיסורס והמשפט הממצה ביותר שעלה בשיחה ומסכם את כל המקרה בצורה הטובה ביותר:

Personal thoughts: this is and was the most politically motivated events I have ever seen.  Expectations of something like this from China or Russia – not the USA.”

גילוי נאות

כותב הפוסט,  ו או קרן קפלר עשויים להחזיק במניות של חלקן או כלל החברות אשר צוינו בפוסט. אין לראות ברשומה זו כהמלצה לרכישת מניות אלו. כותב הפוסט עשוי לרכוש ו/או למכור את המניות הנ”ל ללא התראה.

חשוב להדגיש אני לא יועץ השקעות וגם לא רוצה להיות יועץ, יש סיכוי סביר שאני טועה בניתוחים שלי ואין לראות בשמות של החברות שמוצגות בבלוג המלצה כלשהי.

Retail Holdings N.V

בזמן שאני ניצלתי את מזג האוויר החורפי באירופה לסקי בהרי אלפים מושלגים, שותפי לקרן דני שוורץ המשיך במרץ לחפש רעיונות השקעה חדשים, ואפילו מצא זמן לכתוב פוסט לבלוג על רעיון מעניין אז תהינו.

Retail Holdings

ב 13/11/2016 , כתבתי רשומה העוסקת ברכישה עצמית Buyback. בתגובה השלישית ברשומה עניתי  לשני המגיבים הראשונים, והתייחסתי לאלוקציה נכונה של ההון לגבי חברה שאני מחזיק אשר רוכשת את מניותיה ומחלקת דיבידנד “שמן”.

כפי שהכותרת מסגירה הפעם אספר לכם על Retail Holdings שלדעתי עושה אלוקציה נכונה של ההון מקטינה את מניותיה וגם מחלקת דיבידנדים “שמנים” וכל זה כשהיא נסחרת משמעותית מתחת לשווי נכסיה נטו.

עברו כמעט שלשה חודשים מאז שהבטחתי לכתוב על החברה, ולשמחתי הרבה ב 27/12/16 –28/12/16 המניה קפצה בחדות בכ 20% ( ראו מטה בגרף מסומן באדום ) בנפחי מסחר גבוהים מהממוצע  ללא שום הודעה מטעם החברה וללא שום כתבה בעיתונות.

ב 30/12/16 פרסם Christ DeMuth סקירה ב Seeking Alpha  על החברה . Christ DeMuth פותח  ואומר שזאת ההחזקה המובילה של הקרן שלו לשנת 2017 באחת הערות הוא כותב שהוא זה שקנה מניות בימים האחרונים וכנראה זה מה שגרם לעלייה המתוארת מעלה, העניין הוא ש Christ DeMuthהוא אחד מהכותבים בעל מירב העוקבים ב Seeking Alpha  ויש לו מעל 20,000 עוקבים , מה שדחף את המנייה בעוד 8% לאחר הפרסום  שלו.

PIC1

אני יודע שמשקיעים נבונים ובמיוחד משקיעי ערך לא אוהבים לקנות מניות לאחר קפיצה כה חדה אך יחד עם זאת כפי שתראו בהמשך הסקירה הזאת עדיין נשאר מספיק בשר .

קצת היסטוריה

באמצע שנות ה 70 ותחילת שנות ה 80 רכישת ביגוד בארץ הייתה הוצאה משמעותית עבור התא המשפחתי , אני זוכר כילד שהיה נהוג לשמור זוג נעליים עם בגדים מיוחדים וחדשים לימי שישי ושבת, ולכן היה נהוג להחזיק בבתים בארץ מכונות תפירה על מנת לתקן קרעים ולחסוך את הרכישה מחדש של ביגוד. סביב מנהג זה קמו להם חנויות שמכרו מכונות תפירה ביתיות.

עם השנים ההכנסות לתא המשפחתי בארץ גדלו ומנגד ההוצאה בעבור ביגוד קטנה שלא לדבר על המותגים ושינויי הרגלים, היום לא ממש נהוג להחזיק בבתים מכונות תפירה ביתיות ( למעט אספנים ), אחד המותגים המובילים באותה תקופה הייתה מכונת תפירה תוצרת זינגר ” SINGER ”  , עד היום נשארו בארץ מספר מצומצם של חנויות שמוכרות את המותג הזה בעיקר בתל אביב.

Retail Holdings היינה חברת אחזקות די מוכרת בקרב משקיעי הערך בעולם אשר מחזיקה במותג        ” SINGER ” שהקשר שלו היום למכונות תפירה היינו קטן, מעבר למחיר הזול של המנייה, השקעה בחברה הזו נותנת לנו חשיפה למדינות באסיה שנמצאות בצמיחה בשנים האחרונות.

SINGER בימנו, הינו מותג נחשב ומוכר מאוד באסיה. למעשה מדובר ברשת קמעונאית המוכרת מוצרי חשמל ממקררים עד למכונות גילוח ואפילו ריהוט. זו אחת מהרשתות הנפוצות ברכישת מוצרי חשמל לבית. מותג היצור של מכונות התפירה נמכר במהלך 2004 תמורת מזומנים וחוב (SVP Notes), בין מוצרי החשמל הרשת מוכרת גם מכונות תפירה בעיקר בהודו.

PIC2

מבנה אחזקות

Retail Holding  היינה חברת אחזקות הנסחרת ב OTC  תחת הסימבול “RHDGF”, נכון לכתיבת פוסט זה שווי השוק שלה כ 91 מיליון $ ומחיר המניה 17.6$, החברה מחזיקה ב 54.1% מהבעלות על Sewko Holdings, שהיא למעשה המחזיקה הבלעדית של “Singer Asia”.

“Singer Asia” היינה מחזיקה של מספר חברות ציבוריות שהיינן קמעוניות ומפיצות של מוצרי חשמל ביתיים כאשר הפעילות של החברות היום היינה ב: סרילנקה, בנגלדש והודו.

פה ניתן למצוא את האתר של זינגר בנגלדש , כאן זינגר סרילנקה , וכאן זינגר בהודו. החברות מוכרות את מרכולתם דרך האינטרנט, מועדוני לקוחות חנויות ומפיצים משניים. כשמביטים ברשת על תגובות חווית הקניה של הלקוחות , ניתן למצוא תלונות על מחיר גבוה ליד תלונות על שרות ומעט תשבחות מה שדי מאפיין רשתות שכאלו בעולם, הרי רובנו לא ממהרים לכתוב על החוויה המדהימה שהייתה לנו ברכישת המקרר אבל אם משהו לא עבד כמצופה אנו ישר רצים לרשום תגובה זועמת

קטאליזטורים להצפת ערך.

הנהלת Retail Holding מקפידה לרשום כמעט בכל דוח את כוונתה להגדיל את הערך לבעלי המניות ,למכור את מניותיה ב Sewko, ואת הכסף לחלק לבעלי המניות . וכל זה כאשר המניה נסחרת מתחת ל NAV  כבר תקופה ארוכה, אז נשאלות השאלות האם ההצהרות האלו אמתיות ?בהנחה שהתשובה לשאלה הראשונה חיובית , אז למה השוק מפספס את זה ?

PIC4

חלק גדול מהמשקיעים מעדיפים לחפש את הסיכונים ואת הסיבה למה לא להשקיע בחברה עוד לפני שהם מבינים את השווי ביחס למחיר, סיבה טובה לפסול היא הימנעות מחברות הפועלות באסיה.

סיבה נוספת  היא שקיים סיכון מסוים ביחס ליציבות השלטון במדינות הללו.

עוד סיבה היא שמדובר בחברה מתחת לרדאר עם שווי שוק של פחות מ 100 מיליון דולר, שלא לדבר על סיכוני מטבעות וכמובן שאפשר להמשיך עוד ועוד.

בהנחה שאתם, קוראי הבלוג טרם פסלתם את החברה, בהמשך אנסה להסביר למה אני כן מאמין להנהלה.

ההכנסות של Retail Holding מגיעות על ידי משיכת דיבידנד דרך ההחזקה של 54.1% ב Sewko מהחברות הציבוריות המוחזקות על ידה, עד לא מזמן החברה קיבלה החזר קרן + ריבית בעבור SVP Notes שנוצרו לה ב 2004 כשהיא מכרה את המותג של מכונות התפירה, אך לאחרונה ההחזרים הללו לא ממש הגיעו ולכן ההנהלה החליטה לשערך את יתרת ההלוואות הללו ל “0” מה שגרם להפסד של 10.9 מיליון דולר בשנת 2015.

שימו לב מדובר בהפסד חד פעמי ללא קשר לפעילות העסקית עם פגיעה בהון החברה .

בגרף המניה, מסומן בכחול למעלה, ניתן לראות שב 14 לאפריל 2016 המניה צנחה כ 22% , לא צריך להיבהל הרי אנו יודעים שהגרף מספר סיפור חלקי. זה היה יום חלוקת דיבידנד מיוחד בשווי 5$ למניה שנוצר בעקבות מכירת ההחזקה של 40% בזינגר תאילנד במהלך יוני 2015. הרי החברה אומרת לנו שהיא מנזילה את נכסיה ומחלקת את התמורה לבעלי המניות. במהלך ינואר 2016 הם מכרו גם את ה70.3% האחזקה בזינגר פקיסטאן, באפריל 2016 החברה השלימה את סגירת הפעילות שהייתה להם בקמבודיה מדובר בפעילות הפסדית.

החברה חילקה משנת 2007 עד יוני 2016  15.75$ דיבידנד לבעלי המניות. מחיר המניה בתחילת 2007 היה בסביבות ה 6$ כך שמי שהחזיק את המניה מ 2007 קיבל תשואת דיבידנד שנתית של 16%  וזה עוד לפני עליית מחיר המנייה , ועדיין לא דיברתי על רכישה עצמית של מניות החברה. אנו יודעים שלא כל רכישה עצמית היא כלכלית אך במקרה הזה המניות נרכשו מתחת ל NAV, במהלך אותה תקופה החברה רכשה כ 1.6 מיליון מניות שזו הקטנת כמות המניות ב 23% .

באוגוסט 2016 החברה פרסמה את הדוח החציוני שלה. הדוח מדבר על המשך גידול במכירות של החברות שעדיין מוחזקות ב 17.8% ביחס לתקופה המקבילה ,שירד לשורה התחתונה של החברות והגדיל את הרווח של Retail Holding  לחציון ל 8.4 מיליון דולר. החברה הודיעה שהיא מתכוונת לרכוש עוד 400,000 מניות מעבר ל 200,000  שהיא כבר רכשה במאי 2016 , במקביל חלוקת הדיבידנד תיעצר עד לשנת 2017  כנראה על מנת לא להכביד על תזרים המזומנים.

בינואר 2017 הנהלת החברה יצאה בהודעה לבעלי המניות, בה היא חוזרת שוב על הצהרתה כפי שראינו מעלה. בנוסף ההנהלה מעדכנת שבמהלך 2016 החברה ביצעה רכישה חוזרת של סה”כ 542,782 מניות נוספות, כלומר משנת 2007 עד היום הנהלת החברה ביצעה רכישה חוזרת של 2,206,317 מניות שזה כשליש מסה”כ המניות שהיו ב 2007. רק להדגיש שזה נעשה במחיר מתחת ל NAV  של החברה .

הנהלת החברה אכן פועלת עד עכשיו בהתאם להצהרות שהיא מפרסמת בדוחות. האמת שזה די נדיר בימנו אך לפחות עד עכשיו זה מה שקרה. Stpehen H Goodman, שם מעניין, בן ה 72 משמש כיושב ראש ומנכ”ל של Retail Holding משנת 2000, במקביל הוא משמש כיושב ראש של Sewko. מעניין להבין מהי זהות האינטרסים, במידה וקיימת, שמגלה המנכ”ל לציבור בעלי המניות?

אז בשלב הראשון ישנו בונוס למנכ”ל שנמדד ביחס לדיבידנד המחולק לבעלי המניות. ב2015 בונוס זה הגיע ל 125,657$, מעבר לבונוס הזה מסתבר ש Stpehen מחזיק 888,601 ממניות החברה, בנוסף ישנן 3 קרנות שמחזיקות יחד 446,828 ממניות החברה אשר הנאמן של קרנות אלו הוא בן זוגו ( לא זו לא טעות ), היום לחברה יש  4,650,244 מניות, מה שמקנה למנכ”ל ולבן זוגו כ 28.7%  מהון המניות בחברה .

החברה מספקת לנו דוחות מאוחדים בלבד, מה שמקשה ומורכב לגזור לאחור את הדוחות סולו של החברה, אך מאחר ומדובר בחברת החזקות שמחזיקה בחברות ציבוריות יהיה קל יחסית לחשב את סכום שווי האחזקות ולחלק במספר המניות על מנת לקבל אומדן מקורב לשווי המניה הצפוי לו ימשיכו בתהליך הנזלת הנכסים למזומנים.

PIC3

 

לפי הדוח החציוני שפורסם באוגוסט האחרון, נכון ל 30/6/16 ב Sewko היו כ 11$ מיליון מזומנים נטו שלא לקחתי בחישוב שביצעתי, מאחר ואני מניח שמרבית המזומנים הללו מימנו את רכישת המניות.

 

להלן לינקים לבלוגים נוספים שכתבו על החברה הנ”ל  בשנים האחרונות :

https://alphavulture.com/2014/06/10/bought-retail-holdings-nv-rhdgf/

https://www.valueinvestorsclub.com/idea/RETAIL_HOLDINGS_NV/36706

http://otcadventures.com/?p=1645

http://www.cornerofberkshireandfairfax.ca/forum/investment-ideas/rhdgf-retail-holdings/30/

 

גילוי נאות

כותב הפוסט, דני שוורץ ואו קרן קפלר עשויים להחזיק במניות של חלקן או כלל החברות אשר צוינו בפוסט. אין לראות ברשומה זו כהמלצה לרכישת מניות אלו. כותב הפוסט עשוי לרכוש ו/או למכור את המניות הנ”ל ללא התראה.

חשוב להדגיש אני לא יועץ השקעות וגם לא רוצה להיות יועץ, יש סיכוי סביר שאני טועה בניתוחים שלי ואין לראות בשמות של החברות שמוצגות בבלוג המלצה כלשהי.